Tanáraink

Masszi Ferenc képzőművész

“Meghitt világomat saját mitológiám sárkányai védik” (Salvador Dalí)

A képben való gondolkodás mindig jellemző volt rám. A festés, alkotás lényege számomra nem a végeredményről szól, inkább maga a folyamat az, ami számít. Oktatóként azokat az embereket, leendő művészeket keresem, akik át mernek lépni a saját korlátaikon, akik nem elégszenek meg egy megtanult technika unalomig ismétlésével, hanem új, izgalmas eszközöket, módszereket keresnek, amiket fokozatosan be tudnak építeni a saját világukba/mitológiájukba, hogy így váljanak valóban egyedi alkotókká.

A technikák vegyítése, illetve az ehhez szükséges érdeklődés és nyitottság nélkülözhetetlen a grafika tanulása során. Én magam is szeretem plasztikus elemekkel, szokatlan megoldásokkal színesíteni a munkáimat.

Illusztrációim, képeim számos kiadványban és kiállításon megjelentek, de ebben a szakmában mégis az önmagunkkal töltött időt tartom a legfontosabbnak. Az alkotó főként magának nem hazudhat, számomra a művészet talán az egyik legtisztább önismereti forma.

Úgy gondolom, hogy nem tehetségből és elszántságból, sokkal inkább lehetőségből és útmutatásból van hiány jelenleg a művészeti szférában. A Művészeti Szakközépiskola alapítójaként is ez a gondolat motivált. Imago Szabadiskolámban többek között felvételi előkészítéssel is foglalkozunk évek óta, így az oktatást nem csak személyekhez, de az aktuális elvárásokhoz és trendekhez is igazítom. Az Artopolis megalapításával ezeket a lehetőségeket és ezt a tudást szeretném még szélesebb körhöz eljuttatni.


Bonyhádi Károly tervezőgrafikus művész

Logo, Digitális kép, Megapixel, Webdesign – néhány évtizede ezek a fogalmak csupán nyomdászok. grafikusok, reklámszakemberek kommunikációjában bukkantak fel  – mára szinte a közbeszéd részéivé váltak.

A nyolcvanas éveket megelőzően – tervezőgrafikusi pályám kezdetén –, még magam sem sejtettem, hogy az akkor még hagyományos rajzeszközökkel; tollal, ecsettel, ceruzával létrehozott munkáimat évekkel később, egérrel, számítógéppel, rajz-tablettel fogom létrehozni. Az új eszközök szinte korlátlan szabadságot adtak képi ötleteim, gondolataim megvalósításához, de nélkülözhetetlenek lettek tipográfia munkáim, kísérleteim elkészítésénél is.

A grafikusként eltöltött több mint negyven év alatt, a szakma majd minden területén dolgozhattam: kezem alól több mint száz plakát, több tucatnyi grafikai arculatterv, logó, csomagolásterv, lemezborító, könyvterv került ki. Megbízóimnak, megrendelőimnek tudhatok múzeumokat, kulturális intézményeket, önkormányzatokat, vállalatokat és nem utolsó sorban (már több mint tíz éve) a Weöres Sándor Színházat is. Egyéni és csoportos kiállításokon rendszeresen találkozhattak a látogatók grafikai és fotós munkáimmal.

Szakmai életem fontos részének tekintem, hogy a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola grafika szakán taníthattam közel húsz évig. Az ott elkezdett oktatói munkám most tovább folytatódhat itt, a 2019-ben induló Artopolis Művészeti Iskolában.


Szántó István festőművész

Munkáim elsődleges forrásai a népművészet, a személyes, társ-ember-közösség kereső és az azonosulási ősszenvedély megnyilatkozása, valamint az olyan alkotásmód, amely a jelenkori tudatot keresi és reflektál a 21. század technikai szenzualista művészetre. Képzőművészeti tevékenységem nem egy-egy műcsoportra összpontosul, hanem összetett, lényegében tevékenységközpontú az alkotói szisztémám, ahol a művészeti program és képzőművészeti vállalás a fontosabb.


Vörös Máté grafikusművész

Középiskolai éveimet a Szombathelyi Művészeti Szakközépiskolában (most Szombathelyi Művészeti Szakgimnázium) végeztem, ahol jelenleg 6. éve tanítok. Egyetemi tanulmányaimat a Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytattam, ahol először Grafikus–művész, majd Művésztanár diplomát szereztem. Az egyetemi éveim alatt lehetőségem volt egy félévet a Hágában, a Holland Királyi Akadémia grafika szakán tanulni. Saját munkáimban a hagyományos sokszorosító grafikai eljárásokat használom, legtöbbször linómetszetet. Szeretek kísérletezni, az adott technika újszerű ábrázolási lehetőségeit keresem.


Horváth Valéria tervezőgrafikus, tipográfus, rajztanár

A Szombathelyi Művészeti Szakközépiskola elvégzése után rajz szakon szereztem diplomát a Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskolán. Mivel érdekelt a mindennapjainkat meghatározó látványteremtés, a budapesti Dekoratőr Iskolában folytattam tanulmányaimat. Mindig nagyon foglalkoztatott, hogyan ötvözhető a grafika a fotóval, s hogyan illeszkedik a képbe a betű. A szakmai kíváncsiság és elmélyülés vágya vezetett a MOME tipográfia képzésére, ahol 2008-ban diplomáztam. A klasszikus anyagokat éppúgy használom, mint a digitális technológia adta lehetőségeket. Úgy vélem, nem szabad elszakadnunk a kezünk ügyességétől, az akvarell adta szabadságtól és a papír illatától. Az Artopolis Művészeti Iskola tanáraként célom, hogy inspiráljam a hallgatókat és megmutassam számukra a szakma szerteágazó területeinek szépségeit.


Horváth Attila számítógépes grafikus

Az informatikus diploma megszerzésével párhuzamosan kezdtem számítógépes grafikával foglalkozni, ami már több mint 25 éve a hivatásom. Két éve kezdtem óraadói “pályafutásomat”. Jelenleg a grafikai programok rejtelmeibe, illetve nyomdai ismeretekbe avatom be a Művészeti Szakközépiskola alkalmazott grafikus növendékeit. Hiszem, hogy olyan tudást adhatok át, ami a mindennapi életben hasznosítható. Ha már unom a monitort bámulni, akkor vízitúrát vezetek vagy zenélek valamelyik zenekarommal.


Tóth Viki tervezőgrafikus

Egészen kicsi koromtól érdekelt a rajzolás és a festés, később pedig a tervezőgrafika, amit a kreativitás praktikusabb, és egyben eladhatóbb kifejeződésének tartottam. A Magyar Képzőművészeti Egyetemen folytatott tanulmányaim során is foglalkoztatott a praktikum, a kivitelezhetőség és a design kapcsolata (olykor ellentéte), és a mai napig keresem a határt, ami a művészet, az érzés, és a konkrét eszközökkel, módszerekkel mérhető között feszül. A diplomáim megszerzése óta dolgozom tanárként és szabadúszó grafikusként is.


Nagy Anna esztéta, az ELTE Savaria Egyetemi Központ tanára

A művészet története nem régmúlt korok poros tárgyainak gyűjteménye. Minden történet, minden tárgy, minden kép rólunk szól. Hogy honnan jöttünk, kik vagyunk, hová megyünk. Az Artopolis Művészeti Iskola tanáraként, ahogy közel harminc éves egyetemi oktatói munkám során is arra törekszem, hogy a képzőművészet hatalmas “látványtárát”, a hosszú évszázadok alatt felhalmozott tudást, szellemi és formakincset önmagunk és a minket körülvevő világ megértésének szolgálatába állítsam. A vizuális gondolkodásunkat formáló művészi alkotásokat inspirációs forrásnak tekintem, mert úgy gondolom, hogy a múltnak a jövő felé kell mutatnia.


Falussy Péter kommunikációs és marketing szakember

Másfél évtizeden át dolgoztam újságíróként, szerkesztőként, felelős szerkesztőként. Gondoztam nyomtatott és online felületeket, de belekóstoltam az elektronikus újságírásba is. Ténykedtem HR területen, kiválasztási tanácsadóként, sportesemények szervezésében, lebonyolításában is bőséges tapasztalatokat szereztem. Figyelmem fókuszában jelenleg a digitális marketing, a közösségi média platformok tartalom menedzsmentje áll, a Facebook oldalaktól az új marketing disztribúciós csatornát jelentő chatrobotok kiépítéséig. Szintén otthonosan mozgok a hagyományos vállalati kommunikációban, a komplex stratégia megalkotásától annak teljes körű lebonyolításáig, megvalósításáig.


Biczó-Takács Lilla látványtervező művész

Az embert körülölelő környezet végtelen számú színnel, formával van tele – folyamatosan áramló inspiráció. Fontosnak érzem azt, hogy megtanuljuk meglátni ezeket a csodákat. Úgy gondolom, hogy erre az egyik legjobb eszközünk a művészet, ami a valóság és a bennünk rejlő szubjektív világ együttes leképzése. A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium elvégzése után a Képzőművészeti Egyetemen tanultam díszlet- és jelmeztervezést. Azért választottam ezt a pályát, mert arról szól, ami engem leginkább foglalkoztat: festészet, grafika, szobrászat – az ember hatása a környezetére és viszont. Számos színházi munka mellett belső terek, kávézók, lakások, filmes díszletek, szabadulószobák, tévés műsorok tereit tervezem, tervezzük férjemmel Biczó Leventével, akivel tervezőpárost is alkotunk.


Mészáros Zsolt fotós, mérnök informatikus, 3D tervező

Évtizedekkel ezelőtt megfogott a makett és a 3D világa, számos projekten dolgoztam, melynek eredményeként több munkám is látható városszerte. Minden makettkészítés a tervezéssel indul, így jó pár programot megismertem az évek során. Elsajátítottam az AutoCad és az ArchiCad oktatói verziójának használatát, valamint nemzetközi AutoDesk bizonyítványt szereztem. Egyetemi éveim alatt a 3D Studio Max lehetőségeiben is elmélyültem. A makettkészítés aztán hozta magával a 3D nyomtatás iránti szenvedélyem, hisz az egyedi épületekhez egyedi nyomtatott elemek kellettek. Így ragadott magával a Google Sketchup letisztultsága. Megszerzett tudásom örömmel adom át azoknak, akik hozzám hasonlóan érdeklődnek a 3D-ben rejlő lehetőségek iránt.


Bogács Linda divat- és stílustervező

“A divat a felszabadulás eszköze kell hogy legyen, nem pedig a bebörtönzésé.” (Alexander McQueen)

A divat egy megfoghatatlan, nehezen definiálható fogalom. Mindig változik, átalakul, maga az elevenség. Ha nem is tudatosan, de valamilyen formában minden nap szerepet kap az életünkben. Kiválasztjuk ruháinkat, figyelembe véve funkcionalitását és esztétikai értékét. Ezek alapján naponta hangolunk össze színeket, anyagokat, formákat. Tervezőként folyamatosan figyelem az embereket, hogy milyen impulzusok befolyásolják őket viseletük kiválasztásakor.

Fontosnak tartom, hogy merjünk saját döntést hozni és ezzel önmagunkat kifejezni.  A stílus független a trendektől, mi alkotjuk.

A szombathelyi Művészeti Szakközépiskola és Gimnázium után Grazban tanultam festészetet majd a KREA Kortárs Művészeti Iskola Divat szakán folytattam tanulmányaimat. Ez a pár év komoly hatással volt rám, ezalatt az idő alatt megtanultam színekkel, formákkal kifejezni magam, rátaláltam egyéni stílusomra. Jelenleg egy saját márka felépítésén dolgozom.

Úgy gondolom fontos, hogy öltözékünkkel önálló gondolatainkat kommunikáljuk a világ felé, ráleljünk magunk és a divat adta szépségekre. Egyedi tervezésű ruhákkal pedig lehetőségünk van kitűnni a tömegből saját döntéseinknek teret adva. Ezt a tudást szeretném átadni azoknak a művészet iránt érdeklődő hallgatóknak, akik saját maguk szeretnék befolyásolni a divat világát.